Praliner med mint och krokantfyllning

Har för första gången provat på att göra egna praliner. Lite "pillrigt" var det men samtidigt både riktigt kul och gott. Det finns säkert många olika sätt att göra det på men jag gjorde skal av mörk choklad som jag sedan fyllde med en fyllning som var ganska så lös och som hade en smak av mint och krokant.
De var mycket uppskattade här hemma och dottern vill absolut att dessa ska vara med på julens godisbord så det är bara till att göra fler lite längre fram. Tänkte även passa på att prova lite fler smaker framöver.
 
Ha en fortsatt bra dag!
 
Kram
 

Dalahäst på väggen

Sambon gillar ju som sagt att hålla på med metall och smide och han gjorde tidigare några stoora bestick åt mig att hänga på väggen i matrummet. Efter han gjort dessa satt jag och funderade lite. Kom på en idé om att man kanske kunde göra en dalahäst till köket. Jag skissade lite på ett papper och ska jag va riktigt ärlig så var väl sambon inte alltför imponerad till en början. Han kan inte ha det lätt som bor ihop med en sådan toka som mig. ha ha

 

Men efter ett tag så började han titta på den i alla fall och tyckte att det kunde vara en utmaning åtminstone. Så han gick till garaget och började lite smått på idén.

Efter lite fixande och trixande så lyckades han faktiskt och gissa om jag blev glad när han kom hem men den. Den passade perfekt i köket och det är klart att man måste ha en dalahäst om man nu bor i Dalarna....fast å andra sidan så tror jag nog att det finns en del här i huset om man bara tittar runt.

Kram

 


Ny choklad från Marabou

Satt och bläddrade i tidningen buffe och fick syn på denna annons. Äntligen har marabou kommit med en ny bakchoklad. Den måste man ju verkligen prova. Det var en mörk bakchoklad som är på 70% och en ljus bakchoklad. Jag hoppas verkligen att det kommer en vit så småningom också.
Har totalt missat denna nyhet i hyllan men blev otroligt glad när jag såg den eftersom jag för övrigt tycker om marabous choklad och använder den gärna när jag bakar. Och nu när vi närmar oss julen med stormsteg så finns det ju många tillfällen att få prova just denna choklad.
 
Kram
 

Adventskaka med mandelfyllning

Jag hoppas att alla pappor har blivit ordentligt uppvaktade idag. Här har det faktiskt inte blivit så mycket firande av farsdag eftersom sambon jobbat hela hela helgen.
Dottern tyckte det var lite tråkigt att vi inte kunde fira pappa nu idag så mycket, men kom dock på att vi kunde ge honom en egen dag istället. Så sagt och gjort, det blev så att han får bestämma en alldeles egen dag (när vi alla är lediga samtidigt) som han hittar på vad vi ska göra tillsammans. Han tyckte det var en jättebra idé så nu ska det bli intressant å se vad han hittar på. Dottern är nu "rädd" för att det ska bli nåt i stil med gokart eller nåt eftersom hon inte ville det. Men hon sa samtidigt: Ja, ja blir det gokart så blir de. Det är ju ändå pappas dag så det är han som bestämmer. Vilket jag tyckte va gulligt sagt.
När han nu ändå jobbade så passade jag på att fortsätta mitt bakande inför advent. Idag blev det adventskaka med mandelfyllning. Denna mandelfyllning brukade min farmor ha i sin mazarinkaka så jag tänkte, varför inte prova att ha den i adventskakan.
Det blev ett väldigt lyckat resultat och jag kommer nog att göra det fler gånger. Jag gjorde en adventskaka och resten bullar som vi hade till fikat.
Det stod dock 65g sötmandel i receptet men jag hade 95g och jag rekommenderar nog att ta ännu lite till för fyllningen blev väldigt lös. Dottern har även hon bakat chokladbollar till pappa idag.
 
Kram
 
 
Adventskaka med mandel fyllning  (2st)
 
Ingredienser:
 
Saffransdeg:
50g jäst för söta degar
5dl mjölk
2dl flytande margarin
2pkt saffran, 1g
0,5tsk salt
1dl strösocker
1ägg
ca 17dl vetemjöl
 
Fyllning:
2st ägg
1,5dl strösocker
95g mald sötmandel (rekommenderar ytterligare lite till)
 
1st ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
 
Gör såhär:
 
1. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll mjölk och margarin i en kastrull och värm till 37 grader. Häll lite av blandningen över jästen och rör om så att jästen löses upp. Häll i resten av mjölken.
 
2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit och tillsätt i degspadet. Tillsätt sedan salt, socker, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig. Om man gör detta för hand tar det ca 10 min. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
 
3. Strö lite mjöl över degen och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
 
4. Medan degen jäser kan man göra mandelfyllningen. Mal mandeln i mandelkvarn och blanda sedan samman ägg, socker och mandel i en skål.
 
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 25x50cm.
 
6. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop till en avlång rulle. Dela varje längd i ca 20 bitar och ställ dem med snittytan ned i en smord form med löstagbar botten, ca 25cm i diam. Vill man kan man göra två adventskakor av denna deg annars gör man en och resten till bullar.
 
7. Sätt ugnen på 225 grader för adventskaka och 250 grader för bullar. Låt kakan/bullarna jäsa under bakduk ca 25 minuter.
 
8. Pensla kakan/bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Bullarna gräddas i mitten av ugnen på 250 grader i ca 5-10 minuter.

Två varianter av Jum-Jum kaka

 
Godmorgon på er alla.... Igår spred sig doften av jul i hela huset hos mig och det doftade underbart.
Jag har börjat baka lite smått inför både jul och advent och hittade ett recept i min samling på Jum-Jum kaka som jag inte bakat på över 10 år så jag tyckte det var lite kul att göra en igen. Jag tror säkert att det redan finns en del utlagda recept på denna kaka sedan tidigare men jag kommer att lägga ut den ändå ifall nån skulle vilja ha det.
Eftersom dom andra här i familjen inte alls tycker om russin så gjorde jag även en variant av denna där jag uteslöt just russin men tillsatte sötmandel istället. Den varianten rekommenderar jag varmt oavsett om man gillar russin eller inte. Varför inte ha i både och kanske.
Jag har faktiskt inte tänkt på det tidigare men den här kakan är ju en väldigt bra grej att bjuda på om man nu har nån som är äggallergiker eftersom den inte innehåller nåt ägg. Och vill man ha den laktosfri så kan man ju alltid byta ut smöret bara mot valios laktosfria.
Tyvärr så valde jag att göra dessa kakor i en 2 liters springform, vilket jag INTE rekommenderar. Detta var ett stort misstag från min sida eftersom kakorna blev väldigt platta. Men för att slippa känna att man serverar en platt kaka så kanske man kan rädda situationen genom att servera den med en "klick" grädde som man smaksatt med något. Vad tror ni om det?
Receptet finner ni nedan om ni vill prova i vilket fall.
 
Ha en skön dag
 
Kram
 
 
Jum-Jum kaka
 
 
Ingredienser:
 
3dl kokt kaffe
50g smör el margarin
2dl russin (kan ev bytas ut mot 1dl hackad sötmandel)
1tsk kanel
0,5tsk malda nejlikor
0,5tsk salt
3dl strösocker
2tsk vanillinsocker
1tsk bikarbonat
4dl vetemjöl
 
Smör och ströbröd till formen
 
 
Gör såhär:
 
1.  Sätt ugnen på 175 grader. Smörj öch bröa en lite sockerkaksform.
 
2. Blanda smör, kaffe, russin, kanel, nejlikor, salt och socker i en kastrull och låt detta koka i ca 3 minuter. Låt sedan svalna.
 
3. Blanda mjöl, bikarbonat och vanillinsocker och rör sedan ner det i smeten.
 
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr. Prova med en sticka.
 

porterstek och blåbärssaft

Eftersom jag jämt tycker att vi har så dåligt med plats i frysen så tänkte jag råda lite bot mot det. Jag dök ner i boxen för att kolla vad som egentligen låg där, men det var ju så fullt att det nästan var omöjligt att få nån överblick. Älgköttet passar bra att ha i boxen men det övriga är bättre att ha i frysskåp som vi hade tidigare tycker jag.
Vi hade ganska så mycket bär i alla fall så jag tog några blåbärsburkar (och nån hallon slank med) som låg överst i boxen och kokade lite saft. Det passade ganska så bra egentligen eftersom saften jag gjort tidigare tog slut för några dagar sedan.
 
 
 
Till lunch blev det portersteken som blev över från igår samt potatis, sås och ärtor och det var precis lika gott idag som igår kan jag säga. ha ha
Receptet på portern finner ni nedan.
 
Kram
 
 
Porterstek av älg
 
Ingridenser:
 
ca 1kg benfritt älgkött av bog el fransyska
3dl porter (kan ersättas med mörkt öl)
0,5dl outspädd äppeljuice
0,5dl vatten
3/4dl soja
6-7 torkade enbär
7-8 vitpepparkorn
2tsk oregano
2st gula lökar
3st köttbuljongtärningar
 
Till såsen:
 
8dl kokspad
3-4msk vetemjöl
1,5dl grädde
 
Gör såhär
 
1. Lägg alla ingredienser (ej det som är till såsen) utom köttet i en ganska så trång gryta och koka upp spadet.
 
2. Lägg i köttet och låt det sedan sjuda under lock ca 1,5 tim eller tills köttet nått en innertemperatur på 72 grader.
 
3.  Tag grytan från värmen men låt sedan köttet ligga kvar i spaden ca 15-20 minuter.
 
4. Tag sedan upp köttet och sila spadet. Mät upp spadet och häll det i en kastrull.
 
5. Mät upp mjölet och rör ut det i lite av grädden till en jämn redning. Rör ner det i spadet under omrörning. Slå i resten av grädden och låt sedan koka i ca 3-4 minuter.
 
6. Skärköttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, ärtor och ev lite kokta morötter.
 
Smaklig måltid!
 
 

Recept på laktosfria havrebollar

Godmorgon på er alla... Sitter här med dagens första kopp kaffe och solen skiner ute så det ser ut att bli en fin dag.
Hade tagit fram en bit älgkött igår så nu har jag en porterstek på spisen och det luktar mat i hela huset. Det är nästan så att man blir lite hungrig av att bara känna lukten, för det luktar verkligen ljuvligt.
Tänkte också att jag skulle baka lite idag då det är farsdag på söndag. Först tänkte jag göra lite hallongrottor men sen insåg jag att det inte fanns någon hallonsylt hemma. Spelar ingen roll tänkte jag för det finns ju annan sylt, men ack så jag bedrog mig det visade sig nämligen att jag inte hade några småbrödsformar istället, Typiskt! Jag har ju sett att det finns dom som gjort i muffinsformar så att dom blir lite större men har aldrig provat detta själv. Ja, det visar sig vad det blir, för nåt blir det i alla fall.
Har ju tidigare gjort laktosfria havrebollar som jag utlovade receptet på så det kommer i alla fall här om ni vill göra dem.
 
Ha en bra dag
Kram!   
 
                                                                 
 
Laktosfria havrebollar
 
Ingridenser:
 
200g laktosfritt smör/margarin
3dl strösocker
3tsk vanillinsocker
ca 8dl havregryn
0,75msk kakao
0,75dl kallt kaffe
ca 1dl kokos
 
Gör såhär:
 
1. Blanda smör, socker och vanillinsocker till en smidig smet. Man kan behöva vispa några minuter för att den ska bli sådär len och mjuk i smaken.
 
2. Tillsätt havregryn, kakao och kaffe. Blanda om så att allting är ordentligt blandat.
 
3. Rulla till lite större bollar och rulla dem sedan i kokos.
 
Tips! Förvara dessa i kylen. Kan med fördel också frysas då det är lätt att ta fram så många som går åt.

Annorlunda inredningsdetalj

Hoppas att ni alla haft en skön helg. Själv tycker jag att det kunde komma lite snö nu åtminstone. Det är ju så mörkt ute och jag är ingen snöälskare precis men lite snö skulle lysa upp något i alla fall.
Här har det varit en ganska så lugn helg men dottern har haft höstlov denna vecka. Det inleddes med disco på skolan förra helgen och den här helgen var det halloween party i fredags samt teater med farmor och farfar idag så hon har roat sig, men i morgon är det ny vecka och nya tag igen. 
För ett antal veckor sedan var jag och sambon ute på shoppingtur och då var jag in i en butik som har en massa inredningsdetaljer och fick syn på en sak som jag länge funderat över. Det var en annorlunda inredningsdetalj som passar i ett kök eller ett matrum och jag blev väldigt förtjust i dessa. Tyvärr så kostade de en del och jag beslutade då att ej köpa dessa den här gången. Men efter detta besök har jag ångrat mig lite och tänkte då att nästa gång ska jag minsann köpa dessa.
Nu har jag sån tur att min sambo gillar att hålla på med metall och gissa vad....när han kom hem efter att han varit i garaget idag så visade det sig att han hade gjort precis det jag ville ha.Tänk vilken tur man har ibland, tack snälla! Jag kunde inte låta bli att sätta upp dem direkt trots att väggen där de sitter ska målas om bara det finns tid och ork till det.  
 
Ha en fortsatt skön kväll.
 
Kram
 
Bestick gjorda av järntennar.
 
 
 
 
 

Kanelkaka - en försmak av julens krydda

 
Har börjat fundera lite smått på jul och det jag vill baka till dess. Jag vet att det kanske är lite väl tidigt ännu men om man ska göra en del så är det väl lika bra att börja planera i tid i vilket fall.
Såg att det var många affärer som fått upp julsakerna redan och själv tycker jag att det är alldeles för tidigt. Själva julstämningen försvinner liksom.
Jag brukar i alla fall göra en god kanelkaka som är väldigt bra och den är ju ingen riktig julkaka om man säger så men kanske en lite försmak av vad som komma skall. Det är en väldigt enkel "vardagskaka" som går snabbt att göra och man väljer själv om man vill göra den i långpanna eller i en sockerkaksform. Den brukar vara mycket uppskattad av dem som smakat och det är en sak som jag för det mesta har i frysen hemma.
 
 
Kanelkaka
 
Ingredienser:
 
4st ägg
6dl strösocker
3dl gräddfil
6dl vetemjöl
4tsk bakpulver
200g smör eller margarin
 
ströbröd och smör till formen
strösocker och kanel till garnering
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en lite långpanna eller rund springform, ca 2 liter.
 
2. Smält smöret i en kastrull.
 
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda sedan ner det i äggsmeten.
 
4. Blanda i gräddfilen i smeten och rör om. Häll till sist i det smälta smöret, rör om.
 
5. Häll smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, känns torr och släppt i kanten av formen, Ca 15-20 min.
 
6. När du tagit ut kakan, strö på socker och kanel ovanpå kakan. Skär eventuellt kakan i rutor.
 
TIPS!
Denna kaka är perfekt att "slänga ihop" och ha i frysen för att sedan ta fram om man får oväntat besök. Det är också bra om man gräddat den i långpanna eftersom man då kan ta fram så många bitar som går åt just då.
 

Biskvier

 
Pratade med min käre lillebror en dag här i veckan och det visade sig att han hade bakat biskvier. Fick då för mig att det skulle vara kul att göra eftersom jag aldrig gjort det tidigare. Det visade sig att det var lite pyssligt att hålla på med men det blev gott och uppskattat av de gäster som jag bjöd dessa på och jag kommer definitivt göra det igen. Tänkte det kunde vara lite kul att ha det till jul kanske. Här kommer receptet om ni vill prova.
 
Kram
 
 
Biskvier
 
Ingredienser:
 
275g mandelmassa
1,5dl strösocker
2st äggvitor
250g rumsvarmt smör el margarin
2dl florsocker
2tsk vanillinsocker
2st äggulor
2msk marsanpulver
175g ljus blockchoklad
 
Gör såhär:
 
1. Blanda strösocker och äggvitor i en skål. Riv sedan ner mandelmassan och blanda till en pösig smet.
 
2. Klicka sedan ut kakor på en bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av två teskedar. Det ska bli ca 30st.
 
3. Låt plåten stå ca 20 minuter så att ytan stelnar till lite. Grädda kakorna i 175 gradera i ca 17-20min  eller till de fått fin färg och låt sedan svalna.
 
4. Till smörkrämen vispas smör, florsocker, vanillinsocker och marsanpulver till en jämn smet. Blanda sedan i äggulorna ett i taget.
 
5. Bred smörkrämen på undersidan av kakorna och runda till lite så att du får en "kupolform". Låt kakorna vila i kylen ca 30 minuter.
 
6. Smält chokladen över ett vattenbad och doppa kakorna (smörkrämssidan) i den. Se dock till att chokladen inte är alltför varm. Förvara kakorna svalt. Det går också bra att frysa dem om man vill det.
 
Lycka till!
 
 

RSS 2.0