matnyttigt i trädgård och fönster

Så var det som sagt snart dags för älgjaktsvecka nr 2 och så pajade ena frysen, snacka om otur. Vid sådana tillfällen får man va glad att man har två i alla fall. Tyvärr så blir det nog inte alltför mycket bakande förrän vi fått en ny frys eftersom den vi har nu är ganska så fullproppad vid det här laget. Man väl får försöka äta upp det som finns där i så att man får plats med mer kanske.
Så istället för bilder från köket kommer här lite från trädgården och fönsterbrädan istället. Förhoppningsvis så ska det väl bli något på dom som i framtiden kommer att användas i köket i alla fall. Jag tycker om att odla sådant som man verkligen kan använda till både mat & bak sedan.
 
Ha en skön kväll alla!
 
Kram
 
Här ser ni en passionsfrukt (till vänster) som jag satte i våras. Satte ett trettiotal och hör å häpna, alla kom upp. Det har dock varit ett antal bortfall då jag fick ohyra på dem när jag satte ut dem på altanen i somras. Lyckades rädda några och jag har gett bort några (innan ohyran kom) så det känns bra. Hoppas att de ska blomma nästa år och att man kanske ska kunna få frukt...vi får väl se. Till höger är det en avokado. Kan det bli nåt på den tror ni? Jag har ingen aning själv men det blir väl en fin växt om inte annat.
 
Var på en blomsterhandel här om dagen å hittade dessa två. Det är två blåbärsbuskar. Har velat haft det länge men det har inte riktigt blivit av. Nu måste jag bara se till å få ner dem i jorden också.
 
Sist men inte minst så kommer "min lilla älskling" i trädgården. Jag fick nämligen ett persikoträd när det var mors dag. Jag hoppas verkligen att det ska överleva vintern nu bara. Kan känna att det är lite nervöst såhär första året innan man riktigt vet.Skulle väl ha rensat lite i rabatterna också innan vintern, men det blommar faktiskt fortfarande fint så man vill ju inte riktigt "rycka bort" dom där ettåringarna ännu. Även om det nu verkligen skulle behövas. Får ta å göra det till veckan om det blir nån fin dag.
 

2 x paj...

Tacopaj med säsongens kanske sista skörd...
 
Var ut i trädgården och såg då att det fortfarande fanns, om än ganska lite saker kvar att skörda bland grönsakerna. Tyckte det passade bra att göra en tacopaj då vi fick hem ny älgfärs förra helgen. Gjorde då en tacopaj på älgfärs och den serverades naturligtvis med trädgårdens kanske sista grönsaker för i år. Samtidigt gjorde jag en annanaspaj som jag lagt ut receptet på tidigare. Och jag kan nu kära vänner tala om att det ska nog vara krossad ananas till den. Jag testade detta nu och det var mycket godare så. Kommer att lägga till det i receptet också. Vill ni prova tacopajen så finner ni receptet nedan i vilket fall.
 
Ha en bra dag alla! /Kram
 
Tacopaj
 
Pajdeg:
 
3dl vetemjöl
125g smör
3msk vatten
 
Fyllning:
 
400-450g älgfärs
1 påse tacokrydda (orginal)
1 liten gul paprika
2-3dl creme fraiche
2st tomater
1dl majs
riven ost (att ha uppepå)
 
Gör såhär:
 
1. Blanda alla ingredienserna till pajden i en skål och arbeta snabbt samman till en deg. Kan göras i matberedare om man vill. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga med en gaffel i botten och ställ den sedan i kylen medan du gör fyllningen.
 
2. Bryn älgfärsen i en stekpanna och lägg sedan över den i en större gryta. Blanda färsen med tacokryddan. Skär paprikan och tomaterna i bitar och blanda ner i grytan. Lägg i majs och creme fraiche och rör om.
 
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10-15min. Häll i fyllningen i pajskalet, strö över riven ost och grädda sedan mitt i ugnen ca 15min eller tills den fått fin färg.
 
Servera med en god sallad till!
 
TIPS! Om du som jag upplever att kanten på pajskalet liksom glider ner när man förgräddar den så kan man faktiskt ta till ett litet knep som min mor lärde mig. Man tar en bit ugnsfolie och liksom nyper till om kanten på formen (när man tryckt dit degen), då håller den kvar degen där uppe.
 
 

sockerkaka med vanilj & ringblomma

Fick besök av min käre mor och moster i fredags och vi hade en jättetrevlig dag tillsammans. Eftersom jag endast hade kanelkaka i frysen så passade jag även på att göra en sockerkaka med smak av vanilj och ringblomma som vi hade till förmiddagskaffet. Tänkte det kunde va lite kul att använda något från trädgården medan man ännu kan eftersom vintern nu närmar sig med stormsteg....eller det känns åtminstone så i vilket fall. Den smakade gott och det gjorde ju inte saken sämre med ringblomman som "livade upp" en annars så enkel och egentligen ganska så trist kaka.
 
 
Sockerkaka med smak av vanilj och ringblomma
 
50g smör
15dl mjölk
2st ägg
2dl socker
3dl vetemjöl
1.5tsk bakpulver
2tsk vanillinsocker
kronblad av 4-5st ringblommor
ströbröd el mannagryn
 
Gör så här:
 
1. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1.5lit. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken så att den blir lite varm.
 
3. Visppa ägg och socker pösigt med en elvisp.
 
4. Tillsätt nu smöret o mjölken, vanillinsockret. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner i smeten.
 
5. Ta kronbladen av ringblommorna och hacka dom en aning i mindre bitar (inte för mycket)  och rör ner i smeten.
 
6. Häll smeten i formen och grädda sedan i ndre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr. Prova med en sticka.
 
7. Låt kakan svalna något i formen och stjälp sedan upp den på ett fat. Man kan ju sedan garnera med några ringblommor/blad av ringblomma om man vill.
 
Låt väl smaka!
 

Jättebra samlingssida

Har idag hittat en jättebra sida för oss som gillar både matlagning och bakning. Det är: http://www.bloggarommat.se/  Kika in där vet ja... Den här är fullspäckad med tips och recept från olika bloggar. Har även lagt in den bland mina andra länkar så den blir lätt att hitta. Man kan sitta i timmar och bara kolla runt för det finns så mycket. Hoppas att ni snart ska finna mig på denna sida med. Ha en fortsatt bra dag! Kram

Gustafspaj gjord på hästkorv


Nu är första veckan av älgjakten avklarad och visst kom han hem med lite ägkött som tur var. Känns skönt att äntligen få fylla på lite i frysen igen eftersom det började ta slut på den varan som sagt.
Men idag när sambon kom hem från jobbet hade han även riktig hästkorv med sig, som en kompis gjort, och den smakar verkligen som en riktig hästkorv ska göra. Det är rena rama "julafton" när man får hem denna korv.
Hade lovat sambon att jag skulle göra en paj med hästkorv tidigare och nu passade det ju jättebra eftersom han kom hem med några i bagaget.
Här nedan finner ni receptet på den om ni prova.
 
Ljuvlig gustafspaj
 
Pajdeg:
 
ca 2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
 
Fyllning:
 
Ca 100 g riven ost
ca 100 g hästkorv
 
Äggstanning:
 
2 st ägg
2 dl mjölk
1 krm paprikapulver (mild)
 
Ev. riven ost att strö ovanpå pajen.
 
Gör så här:
 
1. Blanda margarin, vetemjöl och vatten i en skål och blanda snabbt samman till en deg. Låt degen vila ca 20 min i kylskåp.
2. Riv osten och skär hästkorven i småbitar. Blanda dessa två i en skål.
3. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda den i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
4. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet.
5. Blanda ägg, mjölk och paprikapulver i en skål och rör om så att det blir väl blandat. Slå sedan äggstanningen över fyllningen i pajen.
6. Höj värmen på ugnen till 225 grader. Strö lite riven ost över hela pajen och grädda i ca 20-25 minuter.
 
Servera med en god sallad till!
 
 
 

Älgjaktstider = Tjälknöl

Jaha, så har hösten kommit och älgjakten är i full gång. I alla fall i den norra delen av sverige. Men måste ju faktiskt erkänna att det är lite trist här hemma när han e borta hela veckan.
Undrar just om om dom kommer hem med nå kött. *hoppas* Det börjar ju bli lite tomt på den varan nu. Jag visade ju tårtan jag gjorde förra året när han fick en oxe men jag har dock inte gjort någon i år....ännu ska tilläggas. Däremot så kommer här ett smarrigt recept på tjälknöl istället...
 
Tjälknöl
 
ca 1,5 kg djupfryst älgstek av fransyska
 
Saltlake:
 
ca 2 liter vatten
1,5 dl salt
10 st svartpepparkorn
8 st enbär
2 st lagerblad
 
Gör så här:
 
1. Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form och stek den i ugnen i 75 grader i ca 12 timmar, eller tills inner- temperaturen är 65-75 grader. Man kan sticka i en termometer när ungefär halva tiden gått.
 
2. Koka upp vatten, salt, krossade svartpepparkorn och enbär. Låt sedan saltlaken svalna.
 
3. När steken har svalnat något lägger man den i dubbla plastpåsar och häller på saltlaken. Tillslut påsarna och låt sedan steken svalna i kylen ca 5 timmar i dessa.
 
4. Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis eller potatisgratäng samt sallad till.
 
Ät & njut!

Radio dalarna och stök i köket...

Vaknade i morse å kände att nu är det äntligen fredag och jag tänker göra det jag gillar mest av allt. Sagt å gjort så efter att jag skickat dottern till skolan så åkte radion på och jag gjorde en vetedeg.
Det finns inget bättre än att få pyssla i köket en fredag förmiddag samtidigt som man lyssnar på P4 dalarna och då naturligtvis önsketimmen och sök & finn.
Visserligen så tycker jag att det bästa är att baka tårta men idag fick det bli vetelängder istället eftersom jag var utan fikabröd här hemma. Jag bakade på 1liter så det blev sammanlagt 8 längder.
Gjorde 4st med kanel o socker, 2st med mandelmassa och 2st med vanilj. Misstänker att en del ryker direkt när "gubben" kommer hem. Ha ha
Ja alla har vi ju vårat sätt att hämta extra kraft och energi. Det kan ju vara att man kopplar av med en fisketur, vilar en stund på soffan, löser korsord, ut å plocka svamp eller bara promenera i skogen men oavsett hur man gör så är det ju viktigt att man verkligen tar sig tid att få göra det ibland. Det ger så mycket tillbaka och man mår så mycket bättre.
Alla är ju så oerhört stressade i dagens samhälle och man ska hinna med så himla mycket, men gör man verkligen det? Hinner man allt man vill om man bara stressar runt? Ja, den frågan kan man verkligen grunna på länge men själv tycker jag att allt verkar bara gå så mycket långsammare om man stressar och framförallt så brukar allt bara bli fel när man försöker skynda sig.
Här har ni i alla fall resultatet från min underabara morgon hemma i köket. Nu är det ut i solen som gäller.....å fortsätta med veden som ska klyvas å travas. Hm inte lika roligt som att stöka i köket kanske men det måste göras och man får ju se det som att man får lite extra träningstid samtidigt då.
Kram till er alla!
 

Jättegod och superenkel ananaspaj...

Suget att baka har legat å gnagt ett tag nu, men det har inte riktigt funnits nån tid till det. Skulle vilja göra en tårta egentligen nu då det var ett tag sedan....fast vi har ju ingen som fyller år förrän i december...suck!
Jag gjorde i alla fall en supergod ananaspaj igår då jag kände att jag var tvungen att göra nåt. Den serverades med vaniljvisp till men det är också jättegott med vailjglass till om man hellre vill ha det.
Men jag undrar just om man inte ska ta krossad ananas istället för skivad. Jag tog skivad som jag sedan skar i bitar själv och det funkade i och för sig jättebra det med. Men jag tror nog att det blir ännu lite bättre med krossad så det får nog bli det....next time!
Receptet på denna goda paj finner ni nedan i fall det skulle vara någon som vill få för sig att prova. Och tar ni krossad ananas så får ni gärna tala om hur det funkade. Ha en bra dag alla!
Ananaspaj
 
Pajdeg:
 
150g smör
3/4dl socker
1tsk bakpulver
3dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
1brk ananas (ca 300g), krossad
2dl creme fraiche
1/4dl socker
1 ägg
1tsk vanillinsocker
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke och blanda snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform. OBS! Degen ska INTE förgräddas.
4. Öppna ananasburken och låt ananasen rinna av i ett durkslag.
5. Blanda alla ingredienerna till fyllningen och slå sedan fyllningen i pajskalet.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
7. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass till.

RSS 2.0