två sorters småfranska

Tänk vad gott det är med nybakt bröd till kvällsfikat eller frukosten. Fick en sån där känsla i går så jag var bara tvungen att göra det. ha ha
Jag hade dessutom hittat några recept efter min älskade mor och farmor som jag vill prova. Det var inte bara dessa franskor utan det finns även på andra saker så det kommer troligtvis dyka upp något mer längre fram.
 
Ha en bra dag alla!!
Kram
Till vänster: grahamsfranska. Till höger: småfranska
 
Grahamsfranska
 
Detta behövs:
2,5dl skummjölk eller vatten
25g jäst
1 tsk salt
1tsk strösocker
3,5dl grahamsmjöl
ca 1,5dl vetemjöl
 
Gör såhär:
 
1. Ljumma skummjölken el vattnet till 37 grader och lös upp jästen i lite av det. Tillsätt resten av vätskan.
2. Tillsätt salt, socker och grahamsmjöl. Arbeta ihop degen och blanda i vetemjöl vartefter till degen blir så fast att den kan arbetas på bakbordet.
3. Knåda degen smidig och dela den i 6 delar. Rulla ut till bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 45minuter.
4. Pensla bullarna med vatten och grädda dem i 200 grader i ca 20 minuter.
 
OBS! Detta recept är för 6 stycken men jag gjorde dock lite mindre så det blev fler. Dessa är godast att äta färska men går också att frysa om man vill.
 
 
Småfranska
 
Detta behövs:
50g jäst
5dl vatten
50g smör eller margarin
1-1,5tsk salt
ca 12dl vetemjöl
 
Till penslingen:
varmt vatten el uppvispat ägg
vallmofrön, sesamfrö eller kummin
 
Gör såhär:
 
1. Rör ut jästen i lite ljummet (37 grader) vatten
2. Smält fettet och häll det i degbunken tillsammans med salt och resten av vattnet.
3. Blanda i vetemjölet och blanda till en blank smidig deg och låt jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek- ca 30 minuter.
4. Arbeta upp degen på bakbordet och baka ut den till småfranskor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Om man vill kan man eventuellt pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön, sesamfrön el kummin. Vill man inte ha någon garnering kan man vänta med penlingen till efter gräddningen och då ska man pensla med varmt vatten. Om brödskorpan verkar väldigt hård kan man upprepa penslingen.
6. Grädda franskorna ganska högt upp i ugnen i 225-250 grader i ca 10 minuter.
7. Låt svalna under bakduk.
 
OBS! Dessa är godast att äta färska men går att frysa om man nu får något över.

Laktosfri cheesecake

Hoppas att ni alla haft en trevlig helg. Här började helgen med lite fredagsmys med familjen. Vi åt tacos som dottern bestämt och till efterrätt blev det cheesecake med daimkross. Jag har länge velat prova att göra en laktosfri cheesecake eftersom jag har en del i släkten som är laktosintoleranta och i fredags tog jag tag i saken och gjorde en. Den är dock inte laktosfri om du har daim i/på den så jag gjorde även en med bär så att den skulle vara helt laktosfri.Den smakade jättebra och jag ska definitivt göra den igen och bjuda på. Receptet på denne enkla efterrätt finner ni nedan om ni vill göra en och man kan ju ha vad som helst i/på den egentligen. Tänk bara på att det inte få vara nåt med mjölk i om ni fortfarande vill hålla den laktosfri.
 
Kram
 
Den laktosfria varianten toppad med blåbär och hallon. Självplockade och egenodlade från trädgården naturligtvis.
Den här med daimkross som man kan både blanda i cheesecakesmeten och ha ovanpå. Har även lagt på lite strössel i form av stjärnor eftersom dottern ville ha det. Detta är den icke laktosfria varianten alltså, så att ni tänker på det om ni gör den.
 
Laktosfri cheesecake
 
3st äggulor
2dl strösocker
1 ask (200g) Valio laktosfri cream cheese naturell
 
3dl laktosfri grädde
 
3st äggvitor
1tsk vanillinsocker
 
6-8st digestivekex (laktosfria)
50g margarin (laktisfritt)
 
Gör såhär:
 
1. Blanda äggulor, socker och cream cheese i en skål och rör om.
2. Vispa grädden i en annan skål.
3. Ta en tredje skål och blanda ihop äggvitor och vanillinsocker. Vispa detta till hårt skum.
4. Smörj en form (ca 1,5lit) och smula sönder 6-8 digstivekex i botten på formen. Smält ca 50g smör och ringla över kexkrosset.
5. Blanda nu äggulesmeten med den vispade grädden. Vänd sedan i äggviteblandningen och blanda försiktigt om. Häll smeten i formen, över de krossade digestivekexen. och ställ sedan formen i frysen.
6. Låt detta stå i frysen minst 5tim. Ta sedan ut och dekorera med bär eller vad du nu vill ha på den.
 
Lycka till!!

För frys och fikastund...

Igår kväll gjorde vi det sista med älgköttet, dvs malde köttfärsen så nu är allt i frysen äntligen. Det känns skönt att allt är klart för den här gången. Hörde att det var en hel del jaktlag som hade fyllt sin kvot innan ordinarie jaktveckan var slut ens. Gäller inte detta jaktlag dock, så det blir väl en efterjakt också skulle jag gissa.
Idag hade jag mor, moster och mosters man här så då fick jag allt till och "slänga ihop nåt" lite snabbt eftersom jag inte hade så mycket att tala om hemma redan. Måste säga att det är inte så kul nu när man bara har en frys att tillgå. Jag vill ju att det ska finnas plats för köttet först och främst eftersom det är det vi äter under resterande delen av året. Jag gjorde i alla fall en sockerkaka och laktosfria havrebollar. De sistnämda fick mer än väl godkänt så det var riktigt kul. Jag kommer att lägga in receptet lite längre fram om det skulle vara nån som är intresserad av att prova.
 
Ha en fortsatt bra dag!
Kram
Det blev en del köttfärs som vi kan ha i vinter.
 
En enkel sockerkaka och laktosfria havrebollar.

Makaronilåda m korv och broccoli

Jaha då var man hemma igen efter att ha varit borta en vecka. Tyvärr så vill inte förkylningen ge sig riktigt och under veckan som varit var jag inte alls bra.Det blev i alla fall lite mer älgkött i frysen och det är jag väldigt glad över. Dottern fick även hon vara med när pappa sköt en älg och även om det inte var första gången hon var med så är det lika spännande varje gång.
Idag blev det enkel mat, typ lite "man tager vad man haver" så det blev en makaronilåda med korv och lite broccoli. Det blev faktiskt väldigt gott! Jag serverade med broccoli även vid sidan av eftersom både jag och dottern gillar det.
 
Önskar alla en fortsatt trevlig kväll!
 
Kram
 
 
Makaronilåda
 
 
4,5dl makaroner
5-6 grillkorvar
4-5 buketter broccoli (fryst)
salt
1st stor gul lök
1,5dl riven ost
 
Äggstanning
3st ägg
4dl mjölk
1tsk salt
1krm svartpeppar
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp dem i ett durkslag, spola med lite kallt      vatten och låt sedan rinna av. Lägg upp dem i en gratängform.
3. Lägg den djupfrysta broccolin i en kastrull och fyll på med vatten så att det nästan täcker broccolin. Tillsätt salt (ca 0,5tsk per 5dl vatten) och koka sedan upp. Låt koka ca 2-3min, dra kastrullen åt sidan och tillsätt 1 dl kallt vatten och låt stå 5 min med lock på. Slå sedan av vattnet.
4. skär grillkorven i lagom stora skivor, skala och hacka löken och riv osten.
5. Bland nu allt med makaronerna.
6. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar till äggstanningen och slå detta över makaronblandningen.
7. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller till den stadgat sig och fått en vacker färg.
 
Smaklig måltid!

kakor med krossad choklad och klassika drömmar...

Så har det gått en hel vecka igen. Det har varit lite sådär småkrassligt här hemma under veckan och det har inte funnits ork att baka nåt helt enkelt.
Jag har i alla fall lyckats börja med höststädningen (som jag hade lite ångest över) i mina rabatter, även om jag inte hunnit klart ännu. Blev åtminstone nöjd med resultatet på de rabatter som jag nu hunnit göra och viljan att fortsätta finns absolut där nu när man ser hur fint det verkligen blev. 
Funderade lite på det där med att torka ringblommor för att använda senare i både matlagning och bak. Har inte testat det tidigare men har kollat runt lite på nätet och läst en del om det, så jag tror nog att jag gör ett försök.
Idag fanns det lite mer ork i alla fall även om jag inte orkar ut på några större äventyr.Kom på att det var väldigt längesen jag gjorde några småkakor, vilket jag ofta har gjort tidigare. Eftersom det var så där lite halvtrist väder så tänkte jag att det passar perfekt att baka en dag som denna. Dessutom är det ju älgjakt nästa vecka och då kan det ju va gott med lite till kaffet när man kommer hem från skogen. Hittade även ett gammalt tidningsurklipp på några småkakor som jag nog tänkt göra förut men som inte blivit av. Det var ett recept på cookies med choklad och solrosfrön. Jag uteslöt dock solrosfröna. Det var absolut inget fel på smaken på dessa cookies för de slank ner väldigt lätt till en kopp kaffe, men jag insåg efteråt att jag nog hackat chokladen lite för mycket. Passade även på att baka lite klassika drömmar som jag vet är en av favoriterna här hemma.
Recepten på kakorna finner ni nedan om ni vill prova. Passar även på att önska alla jägare "en riktigt skitjakt"....
 
Ha en bra dag alla!
 
Kram
 
 
Äntligen ett välfyllt kakfat igen.
 
 
Cookies med choklad
 
100g smör
1dl strösocker
1st ägg
100g mörk choklad
1,5dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
1dl havregryn
1tsk bakpulver
(1,5dl solrosfrön) Kan uteslutas!
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör samman smör och socker och ägg i en bunke. Det går också utmärkt att göra det i en matberedare.
3. Hacka chokladen grovt och tillsätt det i smörblandningen.
4. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn och bakpulver och tillsätt detta i smeten. Blanda samman snabbt till en deg.
5. Forma nu till runda bollar och lägg ganska så glest på bakplåtspappersklädd plåt. Vill man ha solrosfrön på så rullar man bollarna i dessa nu.
6. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
 
 
Klassiska drömmar
 
75g margarin, rumsvarmt
1,5dl strösocker
0,5dl olja
2,5dl vetemjöl
0,5tsk hjorthornssalt
1msk vanillinsocker
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör margarinet och sockret poröst. Tillsätt sedan olja och rör smeten pösig.
3. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vanillinsocker och rör sedan ner det i smeten.
4. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Man kan även göra degen ena dagen och sedan baka ut den dagen efter om man vill.
5. Rulla nu små bollar av degen (räcker till ca 40st) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt sedan svalna på plåten eller på ett galler.

RSS 2.0