Gör egna supergoda dammsugare/arraksrullar

Dammsugare

50g rumsvarmt smör

ca 5dl smulad överbliven tårtbotten (gärna en dag el två gammal) alt. sockerkaks- eller andra kaksmulor.

ca 2tsk kakao

några droppar arrakessens (efter smak och tycke)

ca 250g marsipan

100g mörk choklad

gör så här:

Blanda smör, tårtbottensmulor och kakao ordentligt. Blanda sedan i arrakessensen.
Dela upp degen i 3-4delar och rulla dessa till långa rullar och lägg de svalt att stelna (gärna i frysen).
Kavla under tiden ut marsipanen och skär den i breda remsor som man sedan ska rulla in arraksrullarna i. Om
arsipanen känns en aning kladdi så kan man använda lite florsocker när an kavlar ut den.
Rulla sedan in arraksrullarna i marsipanen och lägg skarvarna på marsipanen neråt.
Skär rullarna i lagom långa bitar.
Smält chokladen i ett vattenbad och doppa ändarna i chokladen.

Ät och njut!




sockersöta maränghjärtan

Rosa Maränger

3 medelstora äggvitor (ca 1 dl)

2 dl strösocker

några droppar ättiksprit

ev. några droppar (rosa) livsmedelsfärg

Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med ättikspriten samt 1 dl av sockret (+ ev några droppar färg) till  hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner resten av sockret.
Lägg smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut små söta hjärtan på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna i mitten av ugnen till de blir lätta och släpper papperet, ca 45min




Den blomstertid nu kommer....

Idag var det det en grå morgon och naturligtvis dotterns skolavslutning men som tur var var det uppehåll och de hade ändrat så att vi fick vara inomhus denna dag. Barnen var så duktiga och sjunga och jag tror att förväntningarna var ganska höga hos barnen. Man minns ju hur det var själv när man var i den åldern och skulle gå på sommarlov. Många härliga veckor och hela sommaren framför sig... Sol,bad,lek och man kunde vara uppe lite längre dessa varma sköna sommarkvällarna. Efter själva avslutningen träffades alla elever och föräldrar i klassrummet för att avtacka lärarna och sedan åkte vi hem med farmor och farfar och fikade. Nu har solen precis kikat fram...tänk vilken bra början på sommarlovet i alla fall.
Jag önskar alla en härlig och skön sommar!


Detta var tårtan vi mumsade på när vi kom hem. Den var gjord av ljusa
bottnar och fylld med jordgubbssylt och glasscreme. Täckt med färgad sp.
Bredvid på fatet har jag gjort en supergod kanelkaka.


Emma förväntansfull på väg till skolavslutningen.


Gråtrist morgon...

vaknade till en ganska så gråtrist morgon, fy va tråkigt! Och dottern som har utflykt med skolan hela dagen idag, hade ju varit betydligt roligare om det varit fint väder. Och jag själv hade ju tänkt göra lite nytta i trädgården också men det får helt enkelt bli något annat istället.
Hmm....Måste ju faktiskt erkänna att jag sneglat lite på pärmen (där jag har mina recept o annan inspiration) direkt när jag såg det dåliga vädret. Sådana här dagar är ju perfekta för att stå i köket och inte behöver man ha ångest för att man inte gör nytta utomhus direkt heller. 
Det är ju trots allt skolavslutning på torsdag och jag skulle ju faktiskt behöva göra lite tårtbottnar, för vad är väl en avslutning utan tårta.... Ja så får det bli, lite morgonkaffe och sedan köket!
Appropå skolavslutning så fixade jag dotterns klänning igår som hon ska ha på torsdag. Vi köpte nämligen en klänning på nätet tidigare som vi tyckte var perfekt. Men sedan när den kom hem i lådan så visade det sig att rosetten som satt fram på den var alldeles för stor (och barnslig) enligt dottern så det var bara att sprätta bort själva rosetten. Då uppstod ju naturligtvis problem nr 2, dvs märkerna efter sömmen där vi sprättat och vi funderade ett bra tag på hur vi skulle göra. Åkte i alla fall till panduro och införskaffade lite lite paljetter i hopp om att kunna lösa det på bästa sätt och det var ett riktigt pillgöra må jag säga. Inte riktigt min grej det där. Men dottern var åtminstone helnöjd och det är väl det viktigaste i alla fall och här ser ni resultatet...


tårttävling


Jag är med och tävlar med min gitarrtårta på norrmejeriers sida och den hittar
ni här: http://www.norrmejerier.se/tarta

Veckorna rullar snabbt...

Veckorna rullar på väldigt snabbt och snart är sommaren här på allvar.
I veckan som varit var det ju bl a nationaldagen och den tårtan har ni ju redan sett. För övrigt så har vi bakat lite vanliga, men ack så goda chokladbollar till fikat här om dagen och igår fick jag ett ryck och gjorde lite sockerbullar med vaniljkräm. Detta gjorde jag eftersom dottern har klassfest med lite brännboll och picknick idag men det är klart att man måste få "tjuvsmaka" lite också så sagt och gjort, vi kokade lite kaffe och gick över till grannen å bjöd på lite fika.


Sockerbullar med vaniljkräm


Fyllda med vailjkräm och garnerade med färgat socker.

Kakfatet


Chokladtårta


Tårtbit


En bit av en gräddtårta.

Garanterat kalorifritt....


En bit av en chokladtårta.

Dukat för sommarkalas....


Obs! Det jag inte gjort själv är de virkade mazarinerna i kakfatet.

Tänk om jag kunde....

Åå vad jag önskar att jag kunde sticka eller virka ibland, men jag kan ju säga att där är mina kunskaper väääldigt begränsade. Skulle ju vilja lära mig att sticka helt vanliga sockor men jag har försökt många gånger och gett upp lika många. Ha ha
Som tur är finns det ju mycket annat man kan pyssla med som t ex smycken, scrapbooking, sömnad,vävning och måla för att bara nämna några.
Själv gillar jag både smyckestillverkning och att sy (till viss del) och jag tänkte bara visa en del av vad gjort till min dotter. Hon tycker mycket om att "leka" med dessa och dessutom är dom ju till nytta också då vi brukar göra en massa olika matematiktal samtidigt. Ni kanske redan räknat ut åt vilket håll det går men här kan ni se vad det är i alla fall....


Lite blommor med


Nationaldagstårtan


Den består utav ljusa bottnar, fylld med jordgubbssylt och gräddvaniljkräm
samt täckt med sp och marsipan. Blommorna är gjorda i sp.

Sveriges nationaldag

Jaha då var ännu en nationaldag snart till ända.... Tyvärr så är nog en dag som denna nästan precis som en "vanlig" dag för dom flesta svenskar. Norrmännen är ju så otroligt duktiga på det där med att fira sin nationaldag och går väl i princip man ur huset medan vi svenskar är lite sämre på detta. Har läst att det är lite aktiviteter runt om i stan den här dagen om man vill göra nåt extra men jag vet inte varför man inte gör det. Är vi svenskar lite lata av oss helt enkelt eller vad beror det egentligen på kan man ju undra. Hur som helst så har vi i alla fall unnat oss lite tårta dagen till ära.... För en chans till att få baka en tårta missar man ju aldrig. Ha ha

Emma 8år


Slutligen en bild på tårtan som min dotter "beställde" förra året då hon fyllde 8år. 

Ulla 60år


Den här gjorde jag då svärmor fyllde 60år, tyckte det passade bra då hon
tycker om att sticka.

Thilia 5år


Den här har jag gjort tidigare när sambons systerdotter fyllde 5år

Stefan 40år


Denna tårta gjorde jag när sambon fyllde 40år förra året.

Blandad kompott


Satt å kollade lite på vad jag gjort tidigare och det finns en del bilder må jag säga men här är några i allafall i väntan på att det ska bli något nytt.... Vi har ju bland annat både nationaldagen och midsommar framför oss.
Just den här var till sambon när han fyllde 40 precis som nästa.

Alla dessa underbara hjälpande människor


Har idag lagt in en länk som går till min lillebror Tobias hemsida, http://alzheimersanhorig.blogg.se/ Kika gärna in där. Den handlar dock inte om tårtor eller mat utan något helt annat.
Han skriver om hur det är att vara ung anhörig till någon som drabbats av alzhemiers, då våran älskade far tyvärr insjuknade i just alzheimers i tidig ålder, med allt vad detta innebär. Tobias är också ordförande i Leksands demensförening, http://www.demensforbundet.se/se/lokala_foereningar/dalarnas_laen/leksand/om_foereningen.
Tobias gör mycket för dessa människor och är även ute och föreläser en del tillsammans med våran storebror, Thomas som också är engagerad i detta.
Dom är så duktiga bägge två och jag fattar inte hur dom orkar. Själv har jag "mitt" sätt att hantera detta. Skulle själv aldrig klara av eller orka stå inför en massa människor och berätta, det gör alldeles för ont men jag jobbar med dementa och känner väl att jag gör någon slags nytta iaf.
Jag är glad att det finns människor som klarar av att gå ut och berätta hur det är för det behövs verkligen och alla dessa människor som jobbar för att nå ut till de som är i just denna situationen, ni är verkligen guld värda!!!

 


Emma 9år


Denna tårta gjorde jag när min dotter fyllde nio år den 12 maj. Den bestod utav ljusa bottnar och fyllningen var jordgubbsmousse och vaniljkräm samt täckt med vit sugarpaste. Har sedan målat, skurit ut det och lagt enligt pusselmetod.

Mats 50år


En tårta jag gjorde nu i maj när vi firade en granne som fyllt 50år. Den är bakad på ljusa bottnar och fyllningen består utav hallonsylt samt gräddvaniljkräm. Har sedan täckt den med marshmallow fondant, sedan grundmålade jag den genom att måla med en airbrush och livsmedelsfärg.

Första inlägget

Hej och välkommen till min blogg!

Jag hoppas att du ska finna något av intresse här på denna sida.Mitt största intresse är som sagt bakning och då helst tårtor med olika teman. Jag är varken någon erfaren bloggare eller ens har skrivit om mitt stora intresse förr. Kände bara att jag kanske skulle vilja ha ett ställe där jag kunde ha mina tårtor samlade och vad passar då bättre än att samtidigt få dela med sig av detta.

Jag kommer att lägga upp en del av mina tårtor här på bloggen framöver men börjar med lite tårtor som jag gjort tidigare.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0