Emma = namnsdag

Visserligen så är fruntimmersveckan snart slut men det är ju viktiga saker det där med namnsdag....i alla fall när man är 9år. Dottern har nämligen namnsdag idag och då fanns det ju en anledning att fira med lite tårta till fikat.
Tyvärr har jag inte haft så mycket tid till att baka eftersom jag jobbat en hel del, men man får väl lov att "fuska" någon gång också. Tack och lov finns det ju tårtbottnar och lock att köpa färdigt. Men i ärlighetens namn så är jag egentligen inte så mycket för det där med färdiga lock och jag tycker inte alls att det blir bra men det fick duga idag och Emma blev ju nöjd i alla fall och det var ju det som räknades.
Det blev som sagt en tårta på ljusa (färdiga bottnar), fylld med jordgubbssylt, vaniljkräm och grädde. Sedan lade jag ett på ett lock (köpt färdigt) av vit marsipan samt dekorerade med färska blommor. Det blev en snabbtårta med andra ord.
 
 

Tårtor till stugföreningen som firade 20år

Tidigare har jag bakat tårtbottnar som jag skulle använda och jag lovade ju att ni skulle få se mer av det senare. Det va nämligen så att stugföreningen vid Stora Lönvattnet, guldsmedsboviken firade 20 år. Jag fick då äran att baka dessa tårtor till detta firande och det blev 4st tårtor som skulle representera detta. Här nedan kan ni se resultatet.
Tårtorna var gjorda av ljusa bottnar och fyllda med hallonsylt och gräddvaniljkräm. Och locket var gjort av mff.

somrig rabarberpaj med smuligt täcke

Har gjort några underbart goda rabarberpajer som vi åt till efterrätt och så in i frysen till ett senare tillfälle naturligtvis.
Här kommer receptet i fall någon vill göra.
 
Rabarberpaj med smuligt täcke
 
ca 1lit skrurna rabarberbitar (skurna i centimeterstora bitar)
2-2,5dl socker
2msk potatismjöl
 
Smultäcke:
150g smör/margarin
4,5-5msk socker
2-3tsk vanillinsocker
3dl vetemjöl
 
Gör såhär:
 
Skär rabarbern i bitar. Blanda rabarber,socker och potatismjöl och lägg dem i en form, ca 22cm i diam.
Lägg smör, vetemjöl, vanillinsocker och socker i en matberedare och blanda snabbt ihop till en grynig massa. Detta kan även göras för hand om man så vill.
Lägg denna smuliga massa ovanpå rabarbern och grädda sedan i mitten av ugnen i 225grader i ca 20 min eller tills den fått fin gyllenbrun färg.
 

Rulltårtsbakelser

Det har varit ganska mycket jobb på sistone och kommer att så vara nu under sommaren så därför har det inte blivit så mycket uppdaterat här på bloggen. Men jag har bakat tårtbottnar under veckan i alla fall som jag ska använda till några tårtor som ska levereras den 14:e så ni kommer att få se mer av det senare. Recept på dessa finner ni här under.
Vi gjorde även några bakelser här om dagen till eftermiddagskaffet och dom var enormt goda måste jag säga. De är gjorda på rulltårta (m Jordgubbssylt) och ovanpå är det jordgubbsgrädde toppat med lite nyplockade smultron.
 

recept på enkel tårtbotten

Tårtbotten
 
5 ägg
3dl socker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda sedan vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta sedan ner det i äggsmeten. Blanda om så att smeten blir jämn och slät.
Klä en form (ca 23cm i diam) med bakplåtspapper och gör kanten runt om lite högre (med hjälp av bakplåtspapperet) än den på själva formen.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 min eller tills kakan känns färdig.
 
 
 

RSS 2.0