två sorters småfranska

Tänk vad gott det är med nybakt bröd till kvällsfikat eller frukosten. Fick en sån där känsla i går så jag var bara tvungen att göra det. ha ha
Jag hade dessutom hittat några recept efter min älskade mor och farmor som jag vill prova. Det var inte bara dessa franskor utan det finns även på andra saker så det kommer troligtvis dyka upp något mer längre fram.
 
Ha en bra dag alla!!
Kram
Till vänster: grahamsfranska. Till höger: småfranska
 
Grahamsfranska
 
Detta behövs:
2,5dl skummjölk eller vatten
25g jäst
1 tsk salt
1tsk strösocker
3,5dl grahamsmjöl
ca 1,5dl vetemjöl
 
Gör såhär:
 
1. Ljumma skummjölken el vattnet till 37 grader och lös upp jästen i lite av det. Tillsätt resten av vätskan.
2. Tillsätt salt, socker och grahamsmjöl. Arbeta ihop degen och blanda i vetemjöl vartefter till degen blir så fast att den kan arbetas på bakbordet.
3. Knåda degen smidig och dela den i 6 delar. Rulla ut till bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 45minuter.
4. Pensla bullarna med vatten och grädda dem i 200 grader i ca 20 minuter.
 
OBS! Detta recept är för 6 stycken men jag gjorde dock lite mindre så det blev fler. Dessa är godast att äta färska men går också att frysa om man vill.
 
 
Småfranska
 
Detta behövs:
50g jäst
5dl vatten
50g smör eller margarin
1-1,5tsk salt
ca 12dl vetemjöl
 
Till penslingen:
varmt vatten el uppvispat ägg
vallmofrön, sesamfrö eller kummin
 
Gör såhär:
 
1. Rör ut jästen i lite ljummet (37 grader) vatten
2. Smält fettet och häll det i degbunken tillsammans med salt och resten av vattnet.
3. Blanda i vetemjölet och blanda till en blank smidig deg och låt jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek- ca 30 minuter.
4. Arbeta upp degen på bakbordet och baka ut den till småfranskor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Om man vill kan man eventuellt pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön, sesamfrön el kummin. Vill man inte ha någon garnering kan man vänta med penlingen till efter gräddningen och då ska man pensla med varmt vatten. Om brödskorpan verkar väldigt hård kan man upprepa penslingen.
6. Grädda franskorna ganska högt upp i ugnen i 225-250 grader i ca 10 minuter.
7. Låt svalna under bakduk.
 
OBS! Dessa är godast att äta färska men går att frysa om man nu får något över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0