sockerkaka med vanilj & ringblomma

Fick besök av min käre mor och moster i fredags och vi hade en jättetrevlig dag tillsammans. Eftersom jag endast hade kanelkaka i frysen så passade jag även på att göra en sockerkaka med smak av vanilj och ringblomma som vi hade till förmiddagskaffet. Tänkte det kunde va lite kul att använda något från trädgården medan man ännu kan eftersom vintern nu närmar sig med stormsteg....eller det känns åtminstone så i vilket fall. Den smakade gott och det gjorde ju inte saken sämre med ringblomman som "livade upp" en annars så enkel och egentligen ganska så trist kaka.
 
 
Sockerkaka med smak av vanilj och ringblomma
 
50g smör
15dl mjölk
2st ägg
2dl socker
3dl vetemjöl
1.5tsk bakpulver
2tsk vanillinsocker
kronblad av 4-5st ringblommor
ströbröd el mannagryn
 
Gör så här:
 
1. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1.5lit. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken så att den blir lite varm.
 
3. Visppa ägg och socker pösigt med en elvisp.
 
4. Tillsätt nu smöret o mjölken, vanillinsockret. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner i smeten.
 
5. Ta kronbladen av ringblommorna och hacka dom en aning i mindre bitar (inte för mycket)  och rör ner i smeten.
 
6. Häll smeten i formen och grädda sedan i ndre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr. Prova med en sticka.
 
7. Låt kakan svalna något i formen och stjälp sedan upp den på ett fat. Man kan ju sedan garnera med några ringblommor/blad av ringblomma om man vill.
 
Låt väl smaka!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0