Älgjaktstider = Tjälknöl

Jaha, så har hösten kommit och älgjakten är i full gång. I alla fall i den norra delen av sverige. Men måste ju faktiskt erkänna att det är lite trist här hemma när han e borta hela veckan.
Undrar just om om dom kommer hem med nå kött. *hoppas* Det börjar ju bli lite tomt på den varan nu. Jag visade ju tårtan jag gjorde förra året när han fick en oxe men jag har dock inte gjort någon i år....ännu ska tilläggas. Däremot så kommer här ett smarrigt recept på tjälknöl istället...
 
Tjälknöl
 
ca 1,5 kg djupfryst älgstek av fransyska
 
Saltlake:
 
ca 2 liter vatten
1,5 dl salt
10 st svartpepparkorn
8 st enbär
2 st lagerblad
 
Gör så här:
 
1. Lägg det djupfrysta köttet i en ugnssäker form och stek den i ugnen i 75 grader i ca 12 timmar, eller tills inner- temperaturen är 65-75 grader. Man kan sticka i en termometer när ungefär halva tiden gått.
 
2. Koka upp vatten, salt, krossade svartpepparkorn och enbär. Låt sedan saltlaken svalna.
 
3. När steken har svalnat något lägger man den i dubbla plastpåsar och häller på saltlaken. Tillslut påsarna och låt sedan steken svalna i kylen ca 5 timmar i dessa.
 
4. Skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis eller potatisgratäng samt sallad till.
 
Ät & njut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0